Molly Bloms bravader

Wednesday, April 25, 2007

Har i dagarna blivit antagen som doktorand vid Queerfilosofiska Instutitionen vid Södertörns folkhögskola. Här följer mitt Abstrakt om Pippi Långstrump ur ett Queerstrukturalistiskt perspektiv.

Pippi Långstrump har under ett halvt århundrade ingått i sen svenska barnbokskanon som en heteronormativ skildring av två syskons fantasier som kontrasterar den ej valda hetero- (och patriarkala) familjesituationen. Dessa syskon, Tommy och Annika väljer genom så kallad förträngning att se bortom de strukturer som en kärnfamilj med automatik ingår i. Tommy och Annika väljer en person, Pippi Långstrump som föremål för denna projicering. Syftet med denna avhandlig är att använda en post-strukturalistisk dekonstruktion delvis inspirerad av den franske filosofen Jacques Derridá.

Vid studiet av Pippi Långstrump har det framkommit att det Queerfilosofiska perspektivet ej kan bortses ifrån. Det går ej heller at komma ifrån de patriarkala stråken i dessa verk. Pippi har två stycken husdjur vid namn Lilla Gubben (förf. kurs.) och Herr (förf.kurs. Nilsson. Detta är alltså en skildring där feminina husdjur får stå tillbaka för den normativa maskulinitetens behov av bekräftelse.

Gällande Queer-perpektivet kommer detta i ett spännande fokus i personerna Kling och Klang och Dunder Karlsson och Blom. Det första nämna paret av män verkar dras till det senare. Detta är en katt och råtta lek som uppmuntras hela verket igenom. Det är en lek mellan 4 homosexuella män vars, inneboende status ej riktigt än har cementeras, här finns även inslag av uniformsfetischism och BDSM vars inneboende kontext bör förstås utifrån de samtida värderingarna. Gällande lesbiskhet utrycks detta i form av Prusseluskan som efter åtskilliga försök av inpassning i det heteronormativa sammanhanget slutligen ger upp och går ett ovisst öde till mötes. Ett medvetet offer på det heteronormativa altaret?

Slutsatsen är att utan dekonstruktion av barnbokskanon kommer mängder av barn att växa upp under heteronormativa patriarkala strukturer. Detta hämmande band kommer minska med denna avhandlings slutsatser. En ytterligare avhandling planeras våren 2009 då författaren ämnar analysera Bullerby-böckerna i en Queer-teoretisk ram.

Molly Majblomma

0 Comments:

Post a Comment

<< Home